Project
Masterplan Zeefgebouw en omgeving
Locatie
Groningen
Programma
Masterplan Zeefgebouw en omgeving: o.a. uitbreiding, inbreiding en aanvulling Zeefgebouw, trap, kantoor en onderwijs.
Opdrachtgevers
EST bv, Alfa College
Periode
2017 – heden
Omvang
7.000 m2 bvo
Status
Gerealiseerd
Uitbreiding Zeefgebouw: monument als spil van een bruisende hub
Ons ontwerp voor uitbreiding, inbreiding en aanvulling op het voormalige Zeefgebouw op het Suikerterrein is onderdeel van ons eigen masterplan voor de tijdelijke inrichting van het Suikerterrein als geheel. Het Suikerterrein is ingericht op partijen met een bijzondere ruimtebehoefte: bedrijven, maakindustrie, de creatieve sector, tijdelijk wonen, evenementen en onderwijs.
We maken gebruik van de ruimtelijke karakteristieken van het gebouw en richten de kantoorruimtes en evenementenhallen flexibel en op maat in. Zo krijgen huurders alle ruimte voor hun specifieke behoeftes en blijven de karakteristieke monumentale eigenschappen voor de unieke sfeer zorgen. Bovendien zijn voor eventuele nieuwe huurders de ruimtes eenvoudig opnieuw op maat aan te passen.
Entreetrap
Een opvallende, rode stalen trap met ontvangstplatform voorziet het gebouw van een officiële entree die al van ver te zien is. De trap geeft het gesloten gebouw een heldere voorkant, zorgt voor aansluiting op de menselijke maat en maakt het gebouw open, toegankelijk en uitnodigend.
Foyer
De trap komt middels het ontvangstplatform uit op een grote foyer die leidt naar de diverse evenementenhallen, zalen en het restaurant. De foyer kan, al dan niet in combinatie met het ontvangstplatform, ook ingezet worden als ruimte voor events.
Het kantoor van evementenorganisator De Suiker Events is direct aan de foyer gesitueerd en biedt middels hoge ramen direct zicht op de foyer en de trap.
Kantoor De Unie Architecten
Ons Groninger kantoor hebben we ook in het gebouw gesitueerd. Glazen, halfopen scheidingswanden tussen de diverse werk- en overlegplekken zorgen voor een ontspannen combinatie van privacy, rust en openheid. Door de glazen wanden blijft de ruimtelijkheid van de zaal behouden.
Een scheidingswand in de lengterichting van de zaal creëert een grote, lange spouwruimte, die vanaf iedere werkplek direct te bereiken is. Hier zijn alle ondersteunende functies gesitueerd, zoals pantry, printers, opslag en diverse overlegplekken. Hierdoor blijft in het kantoorgedeelte optimaal ruimte gereserveerd voor de kantoorfunctie.
Architectuur: hoogwaardige circulaire uitstraling
Omdat het suikerterrein is ingericht voor tijdelijk gebruik door gebruikers met bijzondere (ruimtelijke) behoeften en uitstraling is de diversiteit in uitstraling groot. De architectuur van de transformatie van het Zeefgebouw met de uitbreidingen (dakpaviljoen horeca, entreebalkon) is ontworpen om gezamenlijk herkenbaar te zijn als het representatieve, centrale hart van het terrein, terwijl iedere functie zijn eigen passende uitstraling en
detaillering heeft. De uitbreidingen in het plan onderscheiden zich als tijdelijke toevoegingen ten opzichte van het monumentale stenen gebouw.
De kleinschalige houten paviljoens van de kantooruitbreidingen vormen een representatief gezicht aan de kanaalzijde naar de stad toe, en maken contact met het terrein middels een aantrekkelijke glazen pui. De kantoorpaviljoens zijn van binnen en buiten circulair ontworpen met hergebruikte materialen. Het onderwijspaviljoen Energiehub050 zet een nieuwe standaard in circulariteit en duurzaamheid. Het gebouw is geheel opgetrokken uit hergebruikt hout en hoogwaardig glas. Het gebouw is als bouwpakket te demonteren en elders opnieuw te bouwen, desgewenst in andere configuraties. Het gebouw heeft een hoogwaardige detaillering en uitstraling die past bij de duurzame en circulaire prestaties.