Het Broodatelier

Ode aan visie en vakmanschap

In Avenhorn ontwierpen we voor een particuliere opdrachtgever Het Broodatelier. De opdrachtgever, bakker en ondernemer, heeft een visionaire kijk op de toekomstige rol van brood in onze wereld. In het Broodatelier wordt deze visie tastbaar en kunnen bezoekers kennismaken met het ambacht van broodbakken. We ontwierpen een gebouw op maat dat reflecteert op schoonheid, kunst, vakmanschap en menselijke ervaring.

Ingetogen en uitgesproken

Het gebouw is zowel ingetogen als uitgesproken. Het past in de schaal en maat van het dorp en sluit aan op het straatbeeld. Naar de straat toe voegt het silhouet zich naadloos in de vorm en de dakopbouw van de woningen in de omgeving. Wie er omheen loopt ontdekt een paviljoen met een eigen identiteit. Een subtiel verloop in de dakopbouw, een spel met open en gesloten gevels en de tegels zorgen ervoor dat het gebouw er van iedere zijde anders uitziet én een bescheiden fysieke impact heeft.

sculptuur: Atelier van Lieshout

Vakmanschap en samenwerking

Het ontwerp en de realisatie moesten binnen een strakke deadline en een vastgesteld budget worden voltooid. Esthetiek en ambacht stonden centraal, wat vroeg om de volle aandacht en het vakmanschap van alle betrokkenen. Daarom werd het project uitgevoerd in een bouwteam, met nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, architect en aannemer. Dankzij deze hechte samenwerking werd het gebouw binnen het budget in minder dan een jaar ontworpen en gerealiseerd.

Materiaal en techniek

Het houten casco vormt de ruggengraat van het gebouw en bepaalt zowel de vorm als de uitstraling. Strategisch geplaatste glazen openingen maken de circulaire constructie ook aan de buitenkant zichtbaar. Het dak is geïsoleerd met biobased materiaal en in het landschap zijn hergebruikte Stelconplaten zorgvuldig geïntegreerd. De gevel is ontworpen met aandacht voor het kleurverloop. Een combinatie van glazuur en craquelé geeft het gebouw een uniek karakter en laat het subtiel opgaan in de omgeving.

Innovatie en maatwerk

Vanwege de innovatieve constructie en complexe details was een hechte en integrale samenwerking vanaf het begin essentieel. Zo konden in een vroeg stadium maatwerkoplossingen worden ontwikkeld en uitgevoerd, zoals de bijzondere dakvorm, slimme inzet van het budget en de unieke tegel. Deze is in samenwerking met Koninklijke Tichelaar speciaal voor dit project ontworpen. Samen met een landschapsarchitect is de zorgvuldige verbinding met het omliggende terrein en de omgeving ontworpen.

Impact en uitstraling

Het streven naar een zo duurzaam mogelijk gebouw met minimale impact was een essentieel onderdeel van het onderzoekende en op vakmanschap gerichte karakter. Het gebouw is energieneutraal, met een demontabel casco en bestaat uit slechts enkele materiaalsoorten, die duurzaam of circulair zijn geproduceerd. Het gebouw heeft een onderhoudsvrije schil met een lange levensduur. Het duurzame karakter vormt een integraal onderdeel van de uitstraling van het ontwerp.

Ontmoeting en creativiteit

In het Broodatelier kunnen bezoekers workshops volgen en kennismaken met het ambacht van broodbakken en de visie op grootschalige, duurzame broodproductie. De eigenaar betrekt andere disciplines bij zijn passie. In 2019 organiseerde hij een tentoonstelling met kunstwerken geïnspireerd door brood. Enkele van deze werken dienden als inspiratie voor het ontwerp van het gebouw en zijn nu te bewonderen in en rondom het Broodatelier.

Project
Het Broodatelier

Locatie
Averhorn

Programma
Atelierruimte en

Opdrachtgever
Johan Pater

Periode
2023 – 2024

Status
Gerealiseerd

Omvang
250 m2

Team

Begane grond
Verdieping
Doorsnede