Verbouw winkel en woningen Groningen

Programma
winkelpanden en 4 appartementen, totaal 340m2 bvo
Gerealiseerd
2009
Opdrachtgever
Beauvast Groningen B.V.
Ontwerp
pvanb architecten
Download
project PDF

Verbouw winkel en woningen Groningen

Ontwerp

Bij de vernieuwde invulling van het pand op de hoek van de Oude Kijk in ’t Jatstraat en de Uurwerkersgang is het oorspronkelijke onderscheid tussen kop- en zijgevel in stand gehouden en met enkele toevoegingen versterkt. In de oude lijstgevel wordt op de begane grond een nieuwe pui aangebracht met een eigentijdse uitstraling en materialisering die refereert aan de oorspronkelijke pui en aansluit op de klassieke indeling van het kader met de bovenlichten. De pui is in eerste plaats de entree en etalage van de winkel. De entree naar de woningen is herkenbaar aanwezig maar dienstbaar aan de winkeluitstraling.

In de zijgevel zijn een tweetal eigentijdse elementen toegevoegd. Een groot minimaal gedetailleerde etalageruit voor de winkel, waardoor oriëntatie en uitstraling aan twee zijden wordt gewaarborgd. En één heldere volume in de vorm van een archetype huisje waarin alle ingrepen zijn opgenomen die nodig zijn voor de woonkwaliteit van de appartementen. Het onderscheid tussen het bestaande en de nieuwe ingrepen is herkenbaar aan hun eigen vormentaal en materiaalgebruik. Door in kleurgebruik te streven naar een eenheid van het bestaande en het nieuwe ontstaat er een subtiel balans tussen contrasten en overeenkomsten.

 

vergelijkbare projecten

  • project: Zonnelaan Groningen

    Zonnelaan Groningen