pvanb architecten

Van DoorenVeste

onderwerpen

Van DoorenVeste

Van DoorenVeste
Van DoorenVeste
Programma
opwaardering opleidingsgebouw
Ontwerp
2013
Opdrachtgever
Hanzehogeschool Groningen
Ontwerp
pvanb architecten
Beeldmateriaal
project image
Download
project PDF

De opgave
De opgave voor opwaardering van het opleidingsgebouw Van DoorenVeste op het Zerniketerrein in Groningen betreft een aantal ingrepen: verbeteren van de toegankelijkheid, voorzien in grotere ruimtebehoefte, herindeling, grotere zichtbaarheid van de gehuisveste opleidingen en het wegnemen van bestaande technische problemen. 
Uitgangspunt voor het ontwerp is één heldere ingreep die deze deelopgaven aanpakt door een grotere ruimtelijke eenheid tot stand te brengen. De deelopgaven worden opgelost door middel van vier ruimtelijke hoofdingrepen die zich alle concentreren rond de entreevleugel van het gebouw.

Straat
De dwars op de vleugels gesitueerde binnenstraat wordt opgewaardeerd tot hoofdontsluiting en zwaartepunt van het gebouw. De binnenstraat wordt onderdeel van verschillende zowel interne als externe routes. De verschillende opleidingen in de vleugels zijn op die manier beter verbonden met de entree en met de routes rondom het gebouw.

Patio's
De patio's worden verbonden met de voorgevel. Het lichte en open karakter van de patio's wordt zo door de entreevleugel heen voortgezet, waardoor een directe ruimtelijke relatie ontstaat tussen de voorzijde van het gebouw en de achterliggende vleugels.
De mogelijkheid ontstaat om in de entreevleugel een gevarieerd en dynamisch studielandschap te maken, dat dankzij de flexibele opzet gemakkelijk aanpasbaar is in de toekomst.


Vleugels

De relatie tussen de nieuwe binnenstraat en de aangrenzende vleugels wordt verbeterd. Er wordt ruimte gecreëerd voor showcases van de opleidingen. De interne kopgevels van de vleugels worden verder geopend, zodat een duidelijke zichtrelatie ontstaat met de entreevleugel. Herindelingen van (één van) de vleugels kunnen, al naar gelang de behoefte, worden opgevangen in het studielandschap van de entreevleugel.

Gevel
Een nieuwe lamellengevel maakt het gebouw transparanter en zorgt voor extra meters in het gebouw, alsmede voor een duurzame oplossing van de klimatologische opgave. De gevel fungeert als uithangbord van alle opleidingen – de lamellen kunnen van prints worden voorzien, zodat elke opleiding zich kan presenteren. Het lamellensysteem maakt wijzigingen eenvoudig realiseerbaar.

(lees meer...)

overige categorie Utiliteitsbouw

  • project: Building

    Building
  • project: Energy Academy Europe

    Energy Academy Europe
  • project: Energielab TNO

    Energielab TNO
  • project: Sportcomplex EuropaPark

    Sportcomplex EuropaPark
  • project: Van Olst Toren

    Van Olst Toren
  • project: Trap Suikerunie

    Trap Suikerunie
  • project: Kantoor DE UNIE ARCHITECTEN

    Kantoor DE UNIE ARCHITECTEN
  • project: EnTranCe Zernike Campus

    EnTranCe Zernike Campus
  • project: Havengebouw Blauwestad

    Havengebouw Blauwestad
  • project: Trainingscomplex FC Groningen

    Trainingscomplex FC Groningen
  • project: studie naar vernieuwing Katholieke Daltonschool Bisschop Bekkers

    studie naar vernieuwing Katholieke Daltonschool Bisschop Bekkers
  • project: Kantoorgebouw Eeserwold

    Kantoorgebouw Eeserwold
  • project: Prins Claus Conservatorium

    Prins Claus Conservatorium
  • project: Bedrijfsschuur Eelde

    Bedrijfsschuur Eelde
  • project: Uitbreiding EBR gebouw

    Uitbreiding EBR gebouw
  • project: Kantoorgebouw Assen

    Kantoorgebouw Assen
  • project: Parkeergebouw met tankstation Leeuwarden

    Parkeergebouw met tankstation Leeuwarden
  • project: Uitbreiding Academiegebouw

    Uitbreiding Academiegebouw
  • project: Zonnelaan Groningen

    Zonnelaan Groningen
  • project: Puddingfabriek Groningen

    Puddingfabriek Groningen
  • project: HIT Assen

    HIT Assen
  • project: Nieuwbouw Bibliotheek

    Nieuwbouw Bibliotheek
  • project: Interieur Bibliotheek

    Interieur Bibliotheek