Trap Suikerunie

Programma
Trap
Gerealiseerd
2015
Opdrachtgever
Ploeg id3
Ontwerp
DE UNIE ARCHITECTEN

Trap Suikerunie

Voor de nieuwe entree van het Zeefgebouw op het Suikerunieterrein heeft pvanb een trap ontworpen. De volledig uit plaatstaal, op maat gemaakte trap zal als een icoon de entree van het gebouw markeren markeren. Twee toegangstrappen die vanuit meerdere kanten zichtbaar zijn, geven toegang tot een bordes op een hoogte van 6m, dat diagonaal het gebouw insteekt. De trappartijen maken gelijk een poort naar de entree op de begane grond. De buitenkant van de trap is antraciet en voegt zicht zo naar zijn industriële omgeving. De rode binnenkant vormt de loper naar de vestibule van het Zeefgebouw.

Op de dag van architectuur in Groningen heeft de jury de Gouden kiezel 2016 uitgereikt aan de Trap bij de Suikerunie. Ontwerp: De Unie architecten, opdrachtgever Ploeg ID3, Aannemer MLA Bouw.

Juryrapport:
De Gouden Kiezel gaat naar een kleinschalig statement dat focust op de mogelijkheden van een grootschalige opgave. Hier kan worden ingehaakt op bestaande kwaliteiten van de stad en in de stad. En hier kan de stad zich openen aan de westkant, die in veel opzichten een ruimer perspectief biedt dan de oostkant.

Deze rode trap zal beslist ooit eindigen als een gemeentelijk monument in een alom bekend, temperamentvol stadsdeel. Hij opent het grote gebouw van de Suikerunie voor de Groningers. Die Suikerunie zien wij als metafoor voor het nieuwe denken over de stad.

vergelijkbare projecten

  • project: Boerderij Atsema Weiwerd

    Boerderij Atsema Weiwerd
  • project: BuildinG Innovatiecentrum

    BuildinG Innovatiecentrum
  • project: Energy Academy Europe

    Energy Academy Europe
  • project: Energielab TNO

    Energielab TNO
  • project: Sportcomplex EuropaPark

    Sportcomplex EuropaPark
  • project: Van Olst Toren

    Van Olst Toren
  • project: Kantoor DE UNIE ARCHITECTEN

    Kantoor DE UNIE ARCHITECTEN
  • project: EnTranCe Energy Transition Centre

    EnTranCe Energy Transition Centre
  • project: Van DoorenVeste

    Van DoorenVeste
  • project: Havengebouw Blauwestad

    Havengebouw Blauwestad
  • project: Trainingscomplex FC Groningen

    Trainingscomplex FC Groningen
  • project: studie naar vernieuwing Katholieke Daltonschool Bisschop Bekkers

    studie naar vernieuwing Katholieke Daltonschool Bisschop Bekkers
  • project: Kantoorgebouw Eeserwold

    Kantoorgebouw Eeserwold
  • project: Prins Claus Conservatorium

    Prins Claus Conservatorium
  • project: Bedrijfsschuur Eelde

    Bedrijfsschuur Eelde
  • project: Uitbreiding EBR gebouw

    Uitbreiding EBR gebouw
  • project: Kantoorgebouw Assen

    Kantoorgebouw Assen
  • project: Parkeergebouw met tankstation Leeuwarden

    Parkeergebouw met tankstation Leeuwarden
  • project: Uitbreiding Academiegebouw

    Uitbreiding Academiegebouw
  • project: Zonnelaan Groningen

    Zonnelaan Groningen
  • project: Puddingfabriek Groningen

    Puddingfabriek Groningen
  • project: HIT Assen

    HIT Assen
  • project: Nieuwbouw Bibliotheek

    Nieuwbouw Bibliotheek
  • project: Interieur Bibliotheek

    Interieur Bibliotheek