Parkeergebouw met tankstation Leeuwarden

Programma
parkeergarage (385 parkeerplaatsen) met tankstation en wasstraat, totaal: 11900 m2 bvo
Voorbereiding
2009
Opdrachtgever
Gemeente Leeuwarden
Ontwerp
pvanb architecten
Download
project PDF

Parkeergebouw met tankstation Leeuwarden

Uniek parkeergebouw boven tankstation

Het nieuw te bouwen parkeerhuis aan de Tesselschadestraat in Leeuwarden is in meerdere opzichten een uniek parkeergebouw. Niet alleen zorgt het gebouw voor een elegante parkeeroplossing, maar het is door zijn doordachte logistiek, vormgeving en transparantie een positieve toevoeging aan de omgeving.

Het gebouw is het eerste dat wordt gerealiseerd in een reeks van parkeerhuizen in het gebied tussen de Tesselschadestraat en de Harlingervaart. Het past in het masterplan dat is ontwikkeld samen met de Gemeente Leeuwarden om alle parkeerterreinen in groenzones te veranderen en het parkeren in parkeerhuizen op te lossen.

De routing is zo georganiseerd, dat de verkeersstromen van parkeren, tanken en autowassen helder van elkaar gescheiden zijn, maar dat de verschillende functies elkaar wel aanvullen en van elkaar kunnen profiteren. De 385 parkeerplaatsen zijn volgens een split-level indeling verdeeld over negen niveaus, die onderling via een logische verkeersrouting zijn ontsloten.



Het gebouw ligt enigszins terug ten opzichte van de belendende panden en is aan de straatkant bescheiden gehouden, zodat het goed aansluit op de omgeving. Verder is het volume aan de straatzijde op verschillende plaatsen ingesneden, om ruimte te laten aan bestaande boompartijen. Boven de pompen fungeert het volume juist als luifel. Recht boven het tankstation is een vide uitgespaard, die zowel de parkeergarage als het tankstation van daglicht voorziet.

De gevel van het parkeervolume is opgebouwd uit banen geperforeerd strekmetaal in diverse, natuurlijke kleuren. Aan de zijkanten en op plekken waar het volume is ingesneden bestaat de gevel uit glas, zodat een transparant gebouw ontstaat dat een blik gunt op het parkeren binnen. Het tankstation en het daarbij behorende programma wordt kleurrijk vormgegeven en vormt een spannend contrast met het parkeergebouw erboven.

(lees meer...)

 

vergelijkbare projecten

  • project: Boerderij Atsema Weiwerd

    Boerderij Atsema Weiwerd
  • project: BuildinG Innovatiecentrum

    BuildinG Innovatiecentrum
  • project: Energy Academy Europe

    Energy Academy Europe
  • project: Energielab TNO

    Energielab TNO
  • project: Sportcomplex EuropaPark

    Sportcomplex EuropaPark
  • project: Van Olst Toren

    Van Olst Toren
  • project: Trap Suikerunie

    Trap Suikerunie
  • project: Kantoor DE UNIE ARCHITECTEN

    Kantoor DE UNIE ARCHITECTEN
  • project: EnTranCe Energy Transition Centre

    EnTranCe Energy Transition Centre
  • project: Van DoorenVeste

    Van DoorenVeste
  • project: Havengebouw Blauwestad

    Havengebouw Blauwestad
  • project: Trainingscomplex FC Groningen

    Trainingscomplex FC Groningen
  • project: studie naar vernieuwing Katholieke Daltonschool Bisschop Bekkers

    studie naar vernieuwing Katholieke Daltonschool Bisschop Bekkers
  • project: Kantoorgebouw Eeserwold

    Kantoorgebouw Eeserwold
  • project: Prins Claus Conservatorium

    Prins Claus Conservatorium
  • project: Bedrijfsschuur Eelde

    Bedrijfsschuur Eelde
  • project: Uitbreiding EBR gebouw

    Uitbreiding EBR gebouw
  • project: Kantoorgebouw Assen

    Kantoorgebouw Assen
  • project: Uitbreiding Academiegebouw

    Uitbreiding Academiegebouw
  • project: Zonnelaan Groningen

    Zonnelaan Groningen
  • project: Puddingfabriek Groningen

    Puddingfabriek Groningen
  • project: HIT Assen

    HIT Assen
  • project: Nieuwbouw Bibliotheek

    Nieuwbouw Bibliotheek
  • project: Interieur Bibliotheek

    Interieur Bibliotheek