Studententoren Cortinghborg locatie

Programma
8.112 m2 BVO studentenwoningen, collectieve ruimte en commerciele ruimte
Ontwerp
2012
Opdrachtgever
De Huismeesters
Ontwerp
pvanb architecten ism TD Architects, MD Landschapsarchitecten, Ingenieursbureau Wassenaar, Nijeboer-Hage, bureau 1232, Brandadviesbureau Munnik
Download
project PDF

Studententoren Cortinghborg locatie

Studenten in de skyline
Dit ontwerp voor een toren voor studentenhuisvesting in het noorden van de stad Groningen laat zien dat jongerenhuisvesting synoniem kan zijn met aantrekkelijke bouw, meerwaarde voor de omgeving en een sluitende exploitatie. Het ontwerp is gemaakt in het kader van Bouwjong, een manifestatie over kwalitatieve en grootschalige jongerenhuisvesting in Groningen.

Twee bijzondere ontwerpkeuzes zijn de basis van de vele mogelijkheden die de toren biedt wat betreft indeling, flexibiliteit, (toekomstig) gebruik en exploitatie.
Ten eerste bestaat de constructie uit een dragende gevel, die door middel van vloerdelen verbonden is met de stijve kern. De vloerdelen zijn hierdoor weglaatbaar, al naar gelang gewenst gebruik en indeling, en de plattegronden zijn vrij indeelbaar.
Ten tweede is gekozen voor de vorm eennegenhoek, in plaats van het oorspronkelijke rechthoekige grondvlak. Hierdoor ontstaat een gunstige verhouding tussen geveloppervlak en vloeroppervlak. Daarnaast zorgt deze vorm ervoor dat de hoeveelheid geluidsarme gevel die naar de ringweg toe gemaakt moet worden veel kleiner is. En ten slotte zorgt de vorm voor een bijzondere, makkelijk indeelbare woningvorm met veel lichtinval en een weids uitzicht over de omgeving.


Een bijzondere kwaliteit is de verticale ‘straat’ van geschakelde ruimtes met collectieve voorzieningen, die als een helix door het hele gebouw heen loopt en van buitenaf zichtbaar is. De bewoners beheren zelf deze ruimtes en kunnen er een eigen invullingaan geven. De ruimtes kunnen ook verhuurd worden aan externe partijen.De onderste drie verdiepingen zijn ruimtelijk opengewerkt tot een openbaar toegankelijk marktplein. Hier kunnen (door studenten) commerciële voorzieningen worden gerund, die voor de buurt aantrekkelijk zijn.Het landschap rondom de toren is zowel voor de studenten als de buurtbewoners aantrekkelijk, met groen, water, een plein en sportvoorzieningen. Op het talud waaronder de fietsenstalling is gesitueerd bevindt zich een grote zittrap.

De toren fungeert als stadsmarkering op de grens van stad en omgeving, en laat de identiteit van Groningen als studentenstad in de skyline zien. Het gebruik van de toren door de studenten zelf speelt een belangrijke rol in de uitstraling van het gebouw. De eigen invulling van de collectieve helix door de bewoners geeft de toren levendigheid. Ook het al dan niet openschuiven van de lamellen door de bewoners zorgt voor een afwisselend gevelbeeld.

 

vergelijkbare projecten

  • project: Ontwikkelvisie Dokkum

    Ontwikkelvisie Dokkum
  • project: Sportcomplex EuropaPark

    Sportcomplex EuropaPark
  • project: ZO GAAN WIJ WONEN.NL

    ZO GAAN WIJ WONEN.NL
  • project: Bezoekerscentrum Oostvaardersplassen

    Bezoekerscentrum Oostvaardersplassen
  • project: Locatie Kolenkade Europapark

    Locatie Kolenkade Europapark
  • project: Generatiewoningen Drachten

    Generatiewoningen Drachten
  • project: Patiowoningen Tynaarlo

    Patiowoningen Tynaarlo