pvanb architecten

Bezoekerscentrum Oostvaardersplassen

onderwerpen

Bezoekerscentrum Oostvaardersplassen

Bezoekerscentrum Oostvaardersplassen
Bezoekerscentrum Oostvaardersplassen
Programma
multifunctionele ruimtes, horeca, kantoren, totaal 1680m2 bvo
Initiatief
2009
Opdrachtgever
Staatsbosbeheer
Ontwerp
pvanb architecten, i.s.m. MD-landschapsarchitecten, Interne Zaken
Beeldmateriaal
project image
Download
project PDF

CULtuurlijk, AVONtuurlijk en NAtuurlijk centrum

Tuurlijk! integreert op intuïtieve en zintuiglijke wijze cultuur, natuur en avontuur. Bij de benadering van het gebouw worden bezoekers telkens weer verrast, geprikkeld en uitgedaagd tot ontdekken. De routing is onderdeel van het transformatieproces van gecultiveerde huiskamer tot vrije natuur. De rieten stroomrug - die verwijst naar de drooggelegde en ingezaaide polder - vormt het verbindende element tussen een drietal orthogonale houten blokken. Deze lijken op gevlochten rieten manden die zijn aangespoeld en geven het geheel een spannend en avontuurlijk karakter.

In de stroomrug kun je beschut in een tussenklimaat informatie over de natuur en natuurlijke producten uit de winkel krijgen. De horeca, kantoren en multifunctionele ruimtes bevinden zich in verwarmde volumes; daar kun je de jas uitdoen. De sterke verwevenheid van de natuur met het interieur uit zich ondermeer in de houten vlonders en de gevlochten muur van wilgentakken die van buiten tot ver in het gebouw lopen. Tuurlijk! is een gebouw waar de natuur van buiten binnen gevoeld wordt.

Het gebruik van natuurlijke, lokale materialen in de stroomrug, zoals houten delen, wilgentakken en leem, versterkt de relatie tussen het interieur en de omgeving.